ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

       Η Ομοσπονδία Μουργκάνας  μετά την ετήσια εκλογο-απολογιστική της Συνέλευση, σας γνωστοποιεί τη σύνθεση του Νέου Δ.Σ. που προέκυψε μετά τις εκλογές της 3ης Απριλίου 2011 στα γραφεία της και το οποίο απαρτίζεται από τους εξής:

 • Πρόεδρος: ΖΩΗ  ΝΤΡΟΥΚΑ
 • Α' Αντιπρόεδρος: ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ  ΜΟΥΤΣΟΥ-ΧΙΝΟΥ
 • Β' Αντιπρόεδρος: ΛΑΜΠΡΙΝΗ  ΔΕΤΣΙΚΑ
 • Γεν. Γραμματέας: EYH  MAXOY
 • Ειδικός Γραμματέας: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ  ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ
 • Ταμίας: ΣΠΥΡΟΣ  ΝΤΡΟΥΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ
 • Αναπλ. Ταμίας: ΗΛΙΑΣ  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
 • Δ. Σχέσεων & Πολιτισμού: ΖΗΚΟΣ  ΚΟΝΤΗΣ
 • Μέλος: ΛΑΜΠΡΙΝΗ  ΤΣΑΚΑΜΕΝΟΥ
 • Μέλος: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
 • Μέλος: ΘΩΜΑΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Η Ομοσπονδία Μουργκάνας σας ενημερώνει για το θερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 • 26/5/2010   Συμμετοχή του Πολυφωνικού και του Χορευτικού Τμήματος της Ομοσπονδίας στις εκδηλώσεις των Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Αττικής.
 • 26/6/2010   Συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος της Ομοσπονδίας στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών, στην Πανεπιστημιούπολη.
 • 12/7/2010   Συμμετοχή της Χορωδίας της Ομοσπονδίας στις εκδηλώσεις της Μεγάλης Συναυλίας ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ στο Θέατρο ΠΕΤΡΑΣ.
 • 10/8/2010   ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΣΑΜΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» στο Δολό Ιωαννίνων.
 • 12/8/2010   Εκδήλωση του Πολυφωνικού και του Χορευτικού Τμήματος της Ομοσπονδίας, στο Γηροκομείο Φιλιατών.
 • 15/9/2010   ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΤΣΑΜΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ» στο Δήμο Αμαρουσίου
 • 18/9/2010 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΣΑΜΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Ο Όμιλος τραγουδιού της Ομοσπονδίας μας, όπως κάθε χρονιά, θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που οργανώνουν Σύλλογοι Αποδήμων Ηπειρωτών.
ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ - ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ στο Πολεμικό μουσείο

Κυριακή 18 Απρίλη 2010, ώρα 11:00 π.μ.

Ευεργεσία και παράδοση ανθίζουν στη Μουργκάνα
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

( αναδημοσίευση από το sardela.blogspot.com
με έδρα την Πρέβεζα )

Κάθε χρόνο και καλύτερη, κάθε χρόνο και δημιουργικότερη, κάθε χρόνο και πιο ψηλά η Ομοσπονδία Μουργκάνας Θεσπρωτίας μας εντυπωσιάζει ευχάριστα με πρωτοποριακές ιδέες, σημαντικές εκδηλώσεις, πλούσιο έργο.

Η φετινή όμως καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή της, που πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ήταν το κάτι άλλο. Ήταν ένα υπέροχο πανηγύρι, ήταν τιμή και αναγνώριση παραδοσιακών ανεκτίμητων αξιών, ήταν προσκύνημα σε ανεξίτηλα ήθη και έθιμα, σε πρωτάκουστους ήχους, πρωτόγνωρα χορευτικά βήματα. Ήταν τραγούδι, χορός και μουσική, ήταν βιβλιοπαρουσίαση, ήταν έκθεση φωτογραφιών, ήταν οπτικοακουστική ξενάγηση σε ξεχασμένα θεσπρωτικά τραγούδια, ήταν προβολή ντοκιμαντέρ, ταινίας κινουμένων σχεδίων, ήταν απαγγελίες αποσπασμάτων βιβλίου και στίχων τραγουδιών, ήταν απολογισμός μιας χρονιάς που άφησε πολλά και σπουδαία πίσω της.

Μα πάνω απ' όλα ήταν καθολική αναγνώριση και απόδοση τιμών προς ευεργέτες και δημιουργούς, άξια τέκνα της μαρτυρικής, πανέμορφης και πολυτραγουδισμένης Μουργκάνας.

(συνέχεια...)
Χαιρετισμός του προέδρου της Ομοσπονδίας Μουργκάνας
κου Θωμά Σμπήτα

Καλώς ανταμωθήκαμε και φέτος στο Πολεμικό Μουσείο, που γι? άλλη μια φορά μετατρέπεται σε κάστρο, σε πολιτιστικό κάστρο της Μουργκάνας!

Αισθανόμαστε υπέροχα και θεωρούμε εξαιρετική την τιμή που μας κάνετε και είστε μαζί μας κ. Παπαδόπουλε, πρώην Υπουργέ, κ. Μπέζα πρώην Υφυπουργέ, κ. Δήμαρχε Φιλιατών, κ. Δήμαρχε Ζαφειρίου, κ. Πρύτανη, Αιδεσιμότατε Πατέρα Άγγελε, όλοι εσείς οι εκπρόσωποι της ΠΣΕ, των Ηπειρωτικών  Ομοσπονδιών, των Αδελφοτήτων, των ΜΜΕ, οι εκατοντάδες φίλοι και ξεχωριστές προσωπικότητες στο χώρο σας, που γεμίσατε το μεγάλο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.....

(συνέχεια...)


ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 

 • «Γυναικών», Μιχάλης Γκανάς, εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ, Αθήνα, 12/2009
 • «Τα ζύγια του προσώπου», Σωτήρης Δημητρίου, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ, Αθήνα, 12/2009
 • « Ό,τι θυμιέμαι... Μουργκάνα: ο τόπος, ο χρόνος, οι άνθρωποι», Αποστόλης Ζέρβας, έκδοση Ομοσπονδίας Μουργκάνας, Αθήνα, 4/2010.
 • «Πολυπολιτισμική Ήπειρος - Αλλοδαποί - Οικονομικοί μετανάστες 1990 - 2010», Βαγγέλης Μάστορας, 2010
 • «Ιδιωματικές Λέξεις Ονοματολογία Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας», Αθανάσιος Πέτρου, Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Λεπτοκαρυάς
 • «Ο Σιούλας - η ιστορία ενός ηλίθιου», Σπύρος Καλογήρου, γ΄ έκδοσηΕκδηλώσεις τιμής για τον Αγώνα των 16 χωριών (Πανωχώρια) των Φιλιατών (1858 - 1930)


Στις 9 Αυγούστου 2009 ο Δήμος Φιλιατών, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας και η Ομοσπονδία Μουργκάνας διοργάνωσαν εκδήλωση στο Μνημείο του Αγροτικού Κινήματος στο Κεφαλοχώρι (Γλούστα) για να τιμήσουν το ξεσήκωμα του 1858 και τους αγώνες που έδωσαν τα 16 Πανωχώρια των Φιλιατών μέχρι το 1930, ενάντια στην προσπάθεια των αγάδων των Φιλιατών να επιβάλλουν το καθεστώς του τσιφλικιού στην αγροτική γη της περιοχής.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται ανά τριετία εδώ και 15 χρόνια, κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ 
Μιχάλης Γκανάς  
  


Η Πανειπηρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποφάσισε να εντάξει στις πολιτιστικές της εκδηλώσεις την παρουσίαση των Λογοτεχνών και των Εικαστικών της εποχής μας που κατάγονται από την Ήπειρο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο του Α΄ Κύκλου διοργανώθηκε εκδήλωση για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά που γεννήθηκε το 1944 στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Η εκδήλωση, στη διοργάνωση της οποίας συμμετείχε ενεργά και η Ομοσπονδία Μουργκάνας, έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2009, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Τη συντόνισε η Επ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τμήματος Φιλολογίας, Γεωργία Λαδογιάννη.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα παρουσιάστηκε το ποιητικό έργο του Μιχάλη Γκανά από τον ποιητή και κριτικό Θανάση Μαρκόπουλο με λόγο εμπεριστατωμένο, αλλά πάνω απ΄ όλα οικείο και ζεστό. Ήταν μια εκδήλωση που κυριάρχησε η συγκίνηση: από το χαιρετισμό του Κώστα Αλεξίου, Προέδρου της ΠΣΕ, στο χαιρετισμό του Θωμά Σμπήτα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Μουργκάνας και, κυρίως, όταν ο ίδιος ο συγγραφέας διάβασε γνωστά και ανέκδοτα κείμενά του.Καλλιτεχνικός Όμιλος Ομοσπονδίας Μουργκάνας


Οι εκδηλώσεις του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του ολοκληρώθηκαν στις 6/12/2009 με τη θεατρική παράσταση «Τσάμικος Γάμος» που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός όμιλος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Η παράσταση, για μια ακόμη φορά, δημιούργησε ιδιαίτερη συγκίνηση.

Από το Σεπτέμβριο, το Χορευτικό Συγκρότημα της Ομοσπονδίας συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεις που διοργάνωσαν Ηπειρώτικες Ενώσεις, όπως στο Μαρούσι, τη Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω.

ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - Μιχάλης Γκανάς

ΕΚΔΗΛΩΣΗ στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 19:30


ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 15-2-2009


«Υπάρχει ένας τόπος ομορφότερος απ' αυτόν που ονειρευτήκαμε.
Η Μουργκάνα!
Ελάτε να τον γνωρίσετε».


Με αυτό το κάλεσμα, η Ομοσπονδία Μουργκάνας απευθύνθηκε στον κόσμο και κυρίως στους απόδημους Μουργκανιώτες,  καλώντας τους με εξαιρετικά καλαίσθητες κάρτες, προσκλήσεις και πανώ να πάνε στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Αθήνας, την Κυριακή 15-2-2009, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην προβολή του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος της περιοχής τους.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Εκατοντάδες φίλοι της Μουργκάνας γέμισαν ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα και πολλές δεκάδες έμειναν και παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση μέχρι τέλος.

Ανάμεσά τους ήταν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, όπως ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ (Β΄ Αθήνας) και πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου, οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Αντ. Φούσας, Ν. Μπίστης και άλλοι.

Η παρουσία του Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Βασ. Γιόγιακα και μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του Δημάρχου Φιλιατών κ. Μηνά Ντουμάζιου και των Αντιδημάρχων κ.κ. Κώστα Σκεύη και Σπ. Εξάρχου, μαζί με πλειάδα Δημοτικών Συμβούλων, του πρώην Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Ν. Τσώνη, του ιερέως της Ραβενής Γ. Τζώρτζη και προέδρων Δ. Δ. της περιοχής, επιβεβαίωνε για άλλη μια φορά ότι είναι κοινό το ενδιαφέρον των μονίμων κατοίκων με αυτό των απόδημων Μουργκανιωτών και κοινή η προσπάθειά τους για την προκοπή του Τόπου τους.

Παρούσα ήταν και η ηγεσία της Ηπειρώτικης αποδημίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο και τον Γ.Γ. της ΠΣΕ κ.κ. Κ. Αλεξίου, κ. Ιπ. Κατσέν. Προέδροι Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων και Ηπειρώτικων Ενώσεων που δρουν στο λεκανοπέδιο της Αθήνας έδωσαν βροντερό παρόν.

Εκεί και οι εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου, που κάλυψαν την εκδήλωση με τα καλύτερα λόγια και σχόλια....

(συνέχεια...)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΟΥ CD ΜΕ 16 ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ένα δώρο από τη Μουργκάνα...

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας υποστήριξε την έκδοση και κυκλοφορία ενός πολιτιστικού θησαυρού. 16 τραγούδια ανασύρθηκαν από τη λήθη, σώθηκαν για πάντα και κυκλοφορούν σε cd, το οποίο συνοδεύεται από μια καλαίσθητη έκδοση που περιλαμβάνει τους στίχους αυτών των αληθινών διαμαντιών της Μουργκάνας.

Ο δάσκαλος της ομάδας τραγουδιού της Ομοσπονδίας, Γιώργος Στεργίου, με το πάθος και την αστείρευτη αγάπη του για τη λαϊκή παράδοση, ξεκίνησε την προσπάθεια συστηματικής καταγραφής των τραγουδιών πριν ακόμη φτάσει το μαγνητόφωνο στα χωριά μας.

Υπήρχαν όμως εκείνοι που τα θυμόντουσαν. Τα έβγαλαν από το θησαυροφυλάκιο της καρδιάς και της μνήμης και του τα εμπιστεύτηκαν. Του μετέδωσαν εντελώς αυθεντικά το χρώμα, το ρυθμό, τη μελωδία, τα λόγια, κι εκείνος τα σεβάστηκε.

Τα τραγούδια ερμηνεύει η ομάδα τραγουδιού της Ομοσπονδίας με τη διδασκαλία του Γ. Στεργίου.

Χορηγός της σημαντικής αυτής προσπάθειας είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας.


Νέα - Εκδηλώσεις (1 από 2)