ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

Εορταστικές εκδηλώσεις Μνήμης για τον Αγροτικό Ξεσηκωμό των 16 χωριών της Μουργκάνας

Χώρος Μνημείου, Κεφαλοχώρι (Γλούστα),

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009.

 • Επιμνημόσυνη Δέηση στις 10:00 π.μ.
 • Χαιρετισμοί επισήμων και κατάθεση στεφάνων
 • Δεξίωση επισήμων στον Ξενώνα Λια στις 13:00 μ.μ.

Εκδήλωση του Χορευτικού και της Χορωδίας της Ομοσπονδίας Μουργκάνας

Γηροκομείο Φιλιατών.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009, ώρα 9 μ.μ.  10η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

  Φωνές της Πέτρας 2009

  Το Σάββατο 13 Ιουνίου διοργανώθηκε στο Θέατρο Πέτρας, με μεγάλη επιτυχία, η 10η Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού από την «ΑΠΕΙΡΟΣ» - Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού.

  Στη συναυλία συμμετείχαν συγκροτήματα, ομάδες και τραγουδιστές από περιοχές της Ηπείρου, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Ανάμεσά τους, το Χορευτικό και η Χορωδία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.

  Επόμενοι σταθμοί στο ταξίδι της «Απείρου»:

  • 15 Ιουλίου, παρουσίαση της νέας δισκογραφικής έκδοσης και του νέου περιοδικού της «Απείρου».
  • 22 Ιουλίου, ίδρυση και λειτουργία του ΣΙΝΕ ΑΠΕΙΡΟΣ, της πλανόδιας κινηματογραφικής λέσχης.
  • 24 Ιουλίου - 6 Αυγούστου, ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2009: από την καρδιά των Βαλκανίων ως την καρδιά της Μεσογείου, με την καρδιά πάντα στην πολύφωνη Άπειρο Ήπειρο.

  «Το ταξίδι συνεχίζεται και διαρκώς μεγαλώνει. Οι συνταξιδιώτες πληθαίνουν», όπως σημειώνει και ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

  ( www.polyphonic.gr)
  ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΙΝΔΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

   Τέσσερα νέα έργα που συμβάλλουν στη διάσωση των μνημείων και την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής Μουργκάνας εντάχθηκαν στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου. Πρόκειται για τα έργα:

  • Στερέωση και αποκατάσταση Ιεράς Μονής Αγ. Μαρίνας Χαραυγής,  προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.
  • Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Καμίτσιανης, προϋπολογισμού 227.000 ευρώ.
  • Επισκευή Πολιτιστικού Κέντρου Κεραμίτσας, προϋπολογισμού 130.00 ευρώ.
  • Συντήρηση - βελτίωση Λαογραφικού Μουσείου Τσαμαντά, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.  ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΙΤΑΝΗΣ

  Οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου, ενώ σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χώρους που έχουν αναδειχτεί στο νομό (Ελέα, Ντόλιανη, Δυμόκαστρο) και τη λειτουργία του Νέου Μουσείου Ηγουμενίτσας, ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η προϊσταμένη της Εφορείας κα Αικατερίνη Κάντα - Κίτσου, θα αποτελέσει τμήμα ενός δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων συμβάλλοντας στην κοινωνική, πνευματική, τουριστική και οικονομική ανασυγκρότηση της Θεσπρωτίας.  ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ 

  • «Τα βήματα του Έστερναχ - Η Ελλάδα μετά το 2010», Αλέκος Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Εστία, Αθήνα 2008
  • «Σαν το λίγο το νερό», Σωτήρης Δημητρίου, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2008
  • «Οι Ρίζες μας», Χρ. Τσέρη - Φ. Γκανιά.  Βιβλίο για το χωριό Βαβούρι και το γενεαλογικό  δέντρο των οικογενειών του.
  • «Εκεί ψηλά στη Μουργκάνα - Λίστα και Λιστινοί  - 19ος και 20ος αιώνας», Δημήτρης Σαφίκος, Αθήνα 2009.  ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΙΤΣΟΥ» ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
  ΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ (ΛΑΤΣΗ)

  Στη μνήμη του Άγγελου Κίτσου, αείμνηστου Προέδρου του Ριζαρείου Ιδρύματος και με καταγωγή από τον Τσαμαντά, το Ίδρυμα Αποκατάστασης Ομογενών εξ Αλβανίας θεσμοθέτησε βραβείο το οποίο θα απονέμεται από την Ακαδημία Αθηνών.

  Το βραβείο που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, θα απονέμεται στην κατηγορία της Β΄ τάξης των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

  Ειδικότερα, θα βραβεύεται πρωτότυπη μελέτη  - πραγματεία, δημοσιευμένη τα τελευταία πέντε χρόνια, που θα έχει θέμα κοινωνιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, γεωγραφίας, αρχιτεκτονικής και ιστορίας της τέχνης. Ακόμη, θα βραβεύονται λογοτεχνικά έργα ή μελέτες που σχετίζονται με τις εικαστικές τέχνες και τη φωτογραφία. Τα έργα θα πρέπει να αναφέρονται στην Ήπειρο.

  Νέα - Εκδηλώσεις (2 από 2)