ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

«Υπάρχει ένας τόπος ομορφότερος απ' αυτόν που ονειρευτήκαμε.

Η Μουργκάνα! Ελάτε να τον γνωρίσετε».


....Η εκδήλωση ήταν προσεγμένη στην κάθε της λεπτομέρεια.
Ντυμένη με την παραδοσιακή της φορεσιά, η πανέμορφη παρουσιάστρια κα Μαρία Ηλιοπούλου (που είναι τακτικό μέλος του χορευτικού και θεατρικού Ομίλου της Ομοσπονδίας) προετοίμαζε τον κόσμο με ξεχωριστό τρόπο για το τι θα ακολουθήσει.

Οι χαιρετισμοί του Υφ/γου κ. Μπέζα, του Νομάρχη κ. Γιόγιακα και του Δημάρχου κ. Ντουμάζιου που ακολούθησαν το ζεστό καλωσόρισμα του Προέδρου της Ομοσπονδίας, ήταν λιγόλογοι, απλοί, μεστοί, έντονα συναισθηματικοί και φανέρωναν την αγάπη τους και το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή.

Αναφέρθηκαν στη φυσική ομορφιά της Μουργκάνας, στον πλούσιο λαϊκό της πολιτισμό και έδωσαν συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία για τη συνολικότερη δράση της και ειδικά για την αξιοποίηση του Προγράμματος ΟΠΑΑΧ με στόχο την προβολή του μοναδικού αυτού τόπου.

Αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας υποδομών και προϋποθέσεων ικανών να αναστρέψουν τη φθίνουσα πορεία του τόπου μας και να τον οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ «ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ» του Στράτου Στασινού που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σ' όλους του παρευρισκόμενους και χειροκροτήθηκε με ιδιαίτερη θέρμη. Το έργο προλόγησαν ο δημιουργός του και ο Κεραμιτσιώτης Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ν. Τσέκας, ο οποίος συμμετείχε σε όλα τα γυρίσματα. Το Ντοκυμαντέρ σε dvd διανεμήθηκε δωρεάν στο τέλος της εκδήλωσης.

Ακολούθησε η παρουσίαση του ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ της Ομοσπονδίας. Η κα Κική Βάσσου, η οποία σήκωσε σημαντικό βάρος της εφαρμογής του Προγράμματος ΟΠΑΑΧ και είχε το συντονισμό του συνολικού έργου, με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε συνοπτικά στην όλη προσπάθεια που στόχο είχε την προβολή του τόπου και του λαϊκού του πολιτισμού αξιοποιώντας και τις σύγχρονες τεχνολογίες. Ο δικτυακός τόπος της Ομοσπονδίας (www.mourgana.gr ) φέρνει τη Μουργκάνα μέσα στα σπίτια όσων θέλουν να τη γνωρίσουν, σε όλο τον κόσμο. Δίνει επίσης την ευκαιρία στη νεολαία που έχει τις ρίζες καταγωγής της στη Μουργκάνα, να γνωρίσει την περιοχή των γονιών της και να συναντηθεί με την Ομοσπονδία και από άλλο δρόμο. Παρότι το site βρίσκεται σε εξέλιξη, όλοι οι παρευρισκόμενοι φανερά ικανοποιημένοι έδιναν συγχαρητήρια (όταν τελείωσε η εκδήλωση) στους δημιουργούς του κ.κ. Θανάση Έξαρχο και Σπύρο Δαπέργολα.
Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ που διανεμήθηκε δωρεάν, συμπλήρωνε τις δράσεις που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα του Γ΄ Κ.Π.Σ. (ΟΠΑΑΧ). Την έκδοσή του είχε αναλάβει η κα Α. Σμυρόγλου στην Ηγουμενίτσα, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Αίσθηση έκανε η ομαλή ροή του Προγράμματος χωρίς τα κενά που συνήθως παρουσιάζονται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η εμφάνιση του χορευτικού με τις παραδοσιακές φορεσιές πότε με τραγούδια και πότε με χορούς, έδινε ξεχωριστή νότα απόλυτα συνυφασμένη με το περιεχόμενο της εκδήλωσης.


Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση του χοροδιδάσκαλου που είναι η ψυχή της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργου Στεργίου για τη συνολική προσφορά του στο λαϊκό πολιτισμό και ιδιαίτερα για το νέο πολιτιστικό του δημιούργημα, το CD με τα 16 ξεχασμένα τραγούδια της περιοχής, μερικά από τα οποία ακούστηκαν στην εκδήλωση για πρώτη φορά.

Για το ήθος και την προσφορά του κ. Στεργίου μίλησε ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος απένειμε στο τιμώμενο πρόσωπο για λογαριασμό της Ομοσπονδίας μια καλαίσθητη αναμνηστική πλακέτα.

Ακολούθησε CATERING   που ήταν προσφορά της συμπατριώτισσας κ. Δώρας Ντόλου, γνωστής για την ποιότητα που παρέχει στις κοινωνικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις που αναλαμβάνει.

Για αρκετή ώρα  οι παρευρισκόμενοι παρέμειναν στο χώρο όπου φανερά ευχαριστημένοι μιλούσαν κολακευτικά για την εκδήλωση, δίνοντας τα συγχαρητήριά τους στους Οργανωτές της.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν αναφορά στη Διοίκηση του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ και στο συμπατριώτη Υφ/γο Εθνικής Άμυνας κ. Τασούλα που διέθεσαν δωρεάν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του στην Ομοσπονδία.


                                                           

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας