ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ - ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ στο Πολεμικό μουσείο

Κυριακή 18 Απρίλη 2010, ώρα 11:00 π.μ.

Χαιρετισμός του προέδρου της Ομοσπονδίας Μουργκάνας
κου Θωμά Σμπήτα


...Διαισθανόμαστε έντονη την παρουσία και εκείνων των σημαντικών στελεχών και ευεργετών της Ομοσπονδίας που έφυγαν από κοντά μας, αλλά εξακολουθούν να κάθονται στις μπροστινές θέσεις της καρδιάς μας και είναι ικανοποιημένοι γιατί βλέπουν να πορευόμαστε στο δρόμο που αυτοί άνοιξαν. Ανάμεσά τους ο Δημ. Χίνος, ο Γιάννης Λάππας αλλά και ο Στράτος Στασινός που πέρυσι στον ίδιο χώρο μας πλημμύρισε συγκίνηση!

                                              

Θυμούμαστε αυτούς που έφυγαν, γιατί διδαχτήκαμε πολλά από το διάβα τους και είναι για μας πραγματική ανάγκη η γνώση της σοφίας τους και του δημιουργικού τους έργου.

Η παρακαταθήκη των προγόνων μας αποτελεί το τέλειο και στέρεο προστατευτικό του δικού μας δρόμου!

Από την εσωτερική αυτή ανάγκη πηγάζει και ο κύριος σκοπός της Ομοσπονδίας που είναι η διάσωση και διάδοση των ηθών και εθίμων του τόπου μας και γενικά όλου του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής μας.

Είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε μέρος αυτής της ανάγκης να ικανοποιούμε με το περιεχόμενο της σημερινής εκδήλωσης.

Και όπως συμβαίνει συνήθως, εκμεταλλευόμαστε τη σοβαρή δουλειά που έκαναν άλλοι και στην περίπτωσή μας ο Γιώργος Στεργίου με τον Όμιλο Τραγουδιού που ο ίδιος δημιούργησε μαζί με το μουσικό σύνολο του Δόκιμου Χαραλάμπους και του Βαλάντη Βρακά που ηχογράφησαν τα 16 εντελώς ξεχασμένα τραγούδια της περιοχής μας σε cd.

Αλλά και ο Αποστόλης Ζέρβας που έκανε την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή όλων εκείνων των στοιχείων που αποτελούσαν την καθημερινότητα των ανθρώπων των χωριών μας πριν από μερικές 10ετίες.

Εκφράζουμε και από εδώ την ευγνωμοσύνη μας και τις πιο θερμές ευχαριστίες μας .

Για τούτο το σημαντικό έργο θα μιλήσουν σε λίγο οι πλέον ειδικοί και καταρτισμένοι στα θέματα αυτά που με την παρουσίας τους και μόνο δίνουν αίγλη στην εκδήλωσή μας.

Αναφέρομαι στον κ.Ελευθ. Αλεξάκη που είναι Δ/ντης Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών που θα μιλήσει για το Βιβλίο και στον κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, που θα παρουσιάσει το cd.

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την συνεισφορά τους.

Ευχαριστούμε επίσης για τη συμμετοχή τους, τους νέους συμπατριώτες ηθοποιούς και αυριανούς πρωταγωνιστές της σκηνής και της οθόνης Κατερίνα Τσάβαλου και Νίκο Αρβανίτη, που θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο και στίχους από το cd.

Και μιας και αναφέρομαι σε ανθρώπους της προσφοράς, επιτρέψτε μου να συνεχίσω με αυτούς, εκφράζοντας τις πιο θερμές μας ευχαριστίες και στους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης.

Πρώτα- πρώτα στον Μιχάλη Πασιάκο που όλοι θα γνωρίζετε ή ακούσατε γι' αυτόν, αφού τα τελευταία χρόνια η πολιτιστική πορεία της Θεσπρωτίας και όχι μόνο, συνδέεται με το όνομά του. Η έκθεση φωτογραφίας για τον Καλαμά ξυπνά τις συνειδήσεις μας για τη σωτηρία του. Στη Ρούλα του Χίνου που συνεχίζει με επιτυχία το έργο, του Γιώργου Στεργίου στο χορευτικό. Τον Παντελή Σταματελόπουλο και τη Μαρία Ηλιοπούλου για το όλο στήσιμο του cd, την Άννα Στεργίου για την εισαγωγή του και την Άννα Δρούγκα για τη μετάφραση των στίχων. Όλα τα μέλη του χορευτικού, του θεατρικού και του Ομίλου Τραγουδιού που εξακολουθούν να είναι η σημαία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Την Κική Βάσσου που έγινε ψυχή της Ομοσπονδίας .

Τους συμπατριώτες μας επαγγελματίες και κυρίως τους αρτοποιούς, που δήλωσαν έτοιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν όταν τους το ζητήσαμε. Τον κ. Σπύρο Γερόπουλο για την προσφορά των πανέμορφων σελιδοδεικτών. Τέλος τη Δ/νση του Πολεμικού Μουσείου για τη φιλοξενία που μας παρέχει και φέτος.

Θα είμασταν πολύ ευτυχείς να μπορούσαμε να μιλήσουμε με τα ίδια αισθήματα και για ανάλογη βοήθεια και προθυμία από την επίσημη Πολιτεία, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε.

Βεβαίως και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Θα μας «έπιανε στα μάτια» και θα είμασταν αγνώμονες αν δεν αναγνωρίζαμε την καθοριστική συμβολή στην απαίτηση της Στέγης του πρώην Υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου που είναι πάντα κοντά μας ή του κ. Αντώνη Μπέζα πρώην Υφυπουργού στη βοήθειά του οποίου οφείλουμε την αξιοποίηση του Προγράμματος ΟΠΑΑΧ για τη δημιουργία του Ντοκιμαντέρ, και τη γνωστή απ' άλλες φορές στήριξή του.

Οπωσδήποτε πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Νομάρχη για την αναμενόμενη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη δαπάνη παραγωγής του cd.

Κατά καιρούς και κάθε φορά που είχαμε ανάλογες βοήθειες, εκφράζαμε δημόσια τις ευχαριστίες μας!

Είναι γεγονός όμως ότι τα τελευταία χρόνια χτυπήσαμε πολλές πόρτες και φιλήσαμε πολλές ........ποδιές, παρακαλώντας να μας ξαλαφρώσουνε από τα βαρίδια του χρέους που βάλαμε (πάνω από 40.000 ευρώ) τα οποία χρειάστηκαν για την αποπληρωμή της Στέγης και κυρίως την επισκευή της ώστε να καταστεί λειτουργική.

Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό. Φυσικό ήταν το πρόβλημα αυτό να απασχολεί έντονα όλη την Ομοσπονδία, και να προκαλεί «μουρμούρες» και γκρίνιες.

Η αναστολή της δράσης της Ομοσπονδίας λόγω χρεών θεωρήσαμε ότι θα' ταν καταστροφική. Γι' αυτό την αποκλείσαμε!

Επιλέξαμε την εντατικοποίηση και αναβάθμιση της δουλειάς και του έργου μας ελπίζοντας ότι έτσι θα μας προσέξουν.

Ελάχιστα όμως κι αυτό έγινε αντιληπτό και ακόμα λιγότερο βοήθησε αυτό στη λύση του προβλήματος.

Κι εκεί που «μαζέψαμε τη γνώμη μας» και το πήραμε απόφαση πως έτσι αλυσοδεμένοι θα πορευόμασταν, πάντα όμως με αξιοπρέπεια και χωρίς να χρωστάμε σε κανένα ξένο ούτε ένα ευρώ  ήρθε η ΛΥΤΡΩΣΗ!

                                                                             

Εμφανίστηκαν ο Κώστας και η Πανωραία Κόντη ως συνεχιστές των Μεγάλων Ευεργετών και μας ξελάσπωσαν. Μας προσέφεραν 42.000,00 ευρώ, με πολύ αγάπη και άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για την απρόσκοπτη μελλοντική πορεία της Ομοσπονδίας.

Σε ότι με αφορά προσωπικά, αναρωτιέμαι ακόμα πώς βρήκα τη δύναμη ν' αντέξω τόση συγκίνηση τη μέρα που μου ανακοίνωσαν την απόφασή τους.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ τους ευγνωμονεί. Τους ανακήρυξε Μεγάλους Ευεργέτες και πήρε τις σχετικές και ενδεδειγμένες αποφάσεις για την γενναία τους πράξη. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και η σημερινή τους βράβευση. Την τιμητική αναμνηστική πλακέτα θα καλέσουμε στη σκηνή για να την δώσει τον κ. Μπέζα με την παράκληση, να πει  γι' αυτούς και για την πράξη τους λίγα λόγια που θα έχουν σίγουρα μεγαλύτερη αξία, από τα όποια πολλά δικά μας, που θα ήταν λόγια ευεργετημένου.

Εμείς τους κλείσαμε μέσα στην καρδιά μας και τους ευχόμαστε να' χουν πάντα τη δυνατότητα για τέτοιες πράξεις, να' χουν ευτυχία και πάνω απ' όλα να' χουν την υγειά τους

Θα θέλαμε το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και άλλοι συμπατριώτες που θέλουν το καλό του τόπου τους που κουβαλάνε στην καρδιά τους και στη σκέψη τους!

Σας ευχαριστώ γι' άλλη μια φορά ΟΛΟΥΣ για τη συμμετοχή σας!