ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ


Αγαπητοί καλεσμένοι,

Είμαστε απόψε εδώ, όχι «για να περάσουμε την αράδα» και για να βγάλουμε μια τυπική υποχρέωση απέναντι σ? ένα άξιο τέκνο της περιοχής μας. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και μόνοι μας.

Είμαστε απόψε εδώ μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Πανηπειρωτική Σ.Ε για να τονίσουμε άλλη μια φορά ότι ο Μιχάλης Γκανάς άνοιξε τα φτερά του, πέταξε πάνω κι από τον τόπο του κι έφτασε στα πέρατα της γης.

Ζητήσαμε να είμαστε εδώ μαζί με την ΠΣΕ για να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Μιχάλης Γκανάς δεν περιχαρακώνεται και δεν χωράει στα στενά όρια  της Μουργκάνας, γίνεται Πανηπειρώτης.

Είμαστε εδώ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιατί η παρουσία του δίνει στο Μιχάλη Γκανά τον χαρακτήρα του πνευματικού ανθρώπου που δεν υπάρχουν σύνορα γι' αυτόν!

Έτσι κι αλλιώς όμως για μας, για την Ομοσπονδία Μουργκάνας, ο Μιχάλης θα είναι το σημείο αναφοράς της περιοχής. Γιατί πολλές χαιρόμαστε και με υπερηφάνεια λέμε σε εκείνους που δεν γνωρίζουν τη Μουργκάνα, ότι είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο Μιχάλης Γκανάς!

Οι στίχοι σου Μιχάλη, στη  όποια μορφή τους, συγκινούν εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλη τη γη. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι στίχοι σου, εμάς που έχουμε τα ίδια βιώματα, μας συγκλονίζουν.

Γι' αυτό σ' ευγνωμονούμε και σου ευχόμαστε να είσαι πάντα γερός, πάντα ευτυχισμένος και δημιουργικός, να μας χαρίζεις τις ίδιες συγκινήσεις.

Θα μου επιτρέψετε όμως να κλείσω με κάτι εντελώς προσωπικό, που αισθάνομαι την ανάγκη να πω.

Από μικρά παιδιά περάσαμε με το Μιχάλη τις ίδιες μεγάλες κακουχίες που έφερε ο εμφύλιος στον τόπο μας. Διαβήκαμε με τις οικογένειές μας τα ίδια «τσέπια» και ζήσαμε τις ίδιες Αλβανικές «γκαζέρμες». Βιώσαμε τις ίδιες δυσκολίες στην Ουγγαρία, όσο και στα χωριά μας.

Από κάποιο σημείο και μετά εσύ έγινες Οδηγητής σε μένα και στην κοινή μας παρέα. Από σένα μάθαμε το Βάρναλη, το Ρίτσο, τον Καζαντζάκη, το Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι και όλους τους μεγάλους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες.

Ανάμεσα σ' αυτούς αργότερα, αναγνώρισα και το Μιχάλη Γκανά!

Σ' ευγνωμονώ και σ' ευχαριστώ με την καρδιά μου γι' αυτό. Γιατί  ό,τι μου έδωσες επηρέασε θετικά τη ζωή μου.

Γεια σας!