ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

(Ετήσια Τακτική Γεν. Συνέλευση 25-04-2010)

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Επιτέλους ήρθε η στιγμή ύστερα από 11 χρόνια που βρίσκομαι στην Προεδρία της Ομοσπονδίας, να παρουσιάσω σε σας έναν απολογισμό που θα είναι απολύτως θετικός από κάθε πλευρά. Υπενθυμίζω απλά ότι και όλοι οι προηγούμενοι απολογισμοί, διοικητικοί και οικονομικοί είχαν την ομόφωνη σχεδόν έγκριση των Γ.Σ παρότι οι οικονομικοί απολογισμοί κουβαλούσαν χρέος περίπου 40.000 ευρώ με τη μορφή άτοκου δανεισμού. Ήταν ένα χρέος που μπήκε τότε με την ομόφωνη έγκριση Γενικών Συνελεύσεων και αφορούσε την αγορά και επισκευή της Στέγης μας, που θα εξασφάλιζε όπως και έγινε, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανοδική και δημιουργική πορεία της Ομοσπονδίας.

Αυτό το χρέος που βάραινε όλα αυτά τα χρόνια την Ομοσπονδία και άφηνε πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της, ήρθε η γενναία απόφαση του Κώστα και της Πανωραίας Κόντη και με την απίστευτη προσφορά των 41.000,00 ευρώ, έβγαλαν από πάνω της οριστικά το φορτίο που σήκωνε!

Ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε και από εδώ, τον Κώστα και την Πανωραία για την πράξη τους, που τους έβαλε πολύ ψηλά στη λίστα των Μεγάλων Ευεργετών της Ομοσπονδίας και ευχόμαστε γι' αυτούς τα καλύτερα! Περιμένουμε κι απ' άλλους συμπατριώτες και φίλους ν' ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι γιατί ο Οικονομικός Απολογισμός μας έχει θετικό υπόλοιπο και η εν γένει διαχείριση, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια από την Έκθεση της Ε.Ε, υπήρξε υποδειγματική.

Είμαστε όμως εξίσου ευχαριστημένοι και περήφανοι και από τη συνολική δράση του Δ.Σ., γιατί επιτέλεσε έργο που όμοιό του δεν συναντάς σε αντίστοιχους Συλλογικούς Φορείς.

Θα παραθέσουμε τηλεγραφικά τις σημαντικότερες δραστηριότητες της περιόδου.

1.  Κυκλοφόρησε το cd με τα 16 λησμονημένα τραγούδια της περιοχής με ευθύνη του Γ. Στεργίου.

2.  Εξέδωσε το βιβλίο «Ότι θυμιέμαι» του Απ. Ζέρβα, ένα βιβλίο που θ' αποτελέσει σταθμό στη λαογραφία της περιοχής μας.

3.  Έκλεισε με επιτυχία το διαχειριστικό μέρος του προγράμματος ΟΠΑΑΧ

4.  Πέτυχε να έχει θεσμική παρουσία και συμμετοχή στην Επιτροπή Σχεδιασμού και παρακολούθησης του Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου για την Ανάπτυξη των Περιοχών Πωγωνίου - Καλαμά - Μουργκάνας και παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ».

5.  Διοργάνωσε με επιτυχία τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε 3 χρόνια για το Αγροτικό Κίνημα στη Γλούστα, στον Λιά και στο Γηροκομείο Φιλιατών σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατών και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας

6. Συμμετείχε με το χορευτικό και τον Όμιλο Τραγουδιού στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν άλλοι φορείς:

 • στο θέατρο Πέτρας
 • στο Κεφαλόβρυσο
 • στη Ραβενή
 • στο Περιστέρι
 • στο Αιγάλεω
 • στο Μαρούσι
 • στην Πεντέλη
 • στην Ελευσίνα
 • στη Ν. Σμύρνη
 • στο Γαλάτσι
 • στο ΣΕΦ

7. Ανέβασε με εξαιρετική επιτυχία στην ΠΑΤΡΑ τη θεατρική παράσταση «ΤΣΑΜΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ»

8. Πραγματοποίησε 3ήμερη εκδρομή στη Ζάκυνθο.

9. Συνδιοργάνωσε με την ΠΣΕ τιμητική εκδήλωση για το Μιχάλη Γκανά και οργάνωσε παραδοσιακό κοινό γλέντι με το Λύκειο Ελληνίδων.

10. Επισκέφτηκε οργανωμένα το Μουσείο της Ακρόπολης.

11. Έκλεισε τη χρονιά με τη μεγάλη εκδήλωση στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, στο οποίο παρουσίασε το cd, το βιβλίο, αλλά και έκθεση φωτογραφίας για τον ΚΑΛΑΜΑ, ευγενική προσφορά του Μιχάλη Πασιάκου. Στην εκδήλωση αυτή βραβεύτηκε ο Κώστας και η Πανωραία Κόντη.

Ευχαριστούμε τους κύριους συντελεστές της εκδήλωσης που είναι:

Γιώργος Στεργίου, Αποστόλης Ζέρβας, Μιχ. Πασιάκος, Ελευθ. Αλεξάκης, Αλεξ. Λαμπρίδης, Κατερίνα Τσάβαλου, Νίκος Αρβανίτης, Βούλα Λιόντου, Κική Βάσσου. Τη Διοίκηση του Πολ. Μουσείου, και βεβαίως τους εκατοντάδες φίλους και συμπατριώτες που παραβρέθηκαν σ' αυτή. Αξίζει να αναφερθεί η τιμητική παρουσία πολλών επιφανών προσωπικοτήτων όπως: του Αλ. Παπαδόπουλου, του Αντ. Μπέζα, των Δημάρχων Φιλιατών και Ζαφειρίου, του τ. Πρύτανη, κλπ.

Με τη γενικότερη δράση της η Ομοσπονδία, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου, πολύ πέρα από τα τοπικά της όρια.Γι' αυτό δέχεται συχνά προτάσεις από πολλές μεριές για να συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων για χορό, τραγούδι ή θέατρο.

Για το καλοκαίρι που έρχεται η θεατρική παράσταση «ΤΣΑΜΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» θ' ανέβει στο Δολό Ιωαννίνων (10/8) και στη Πλαταριά Θεσπρωτίας (12/8).

Εκκρεμεί ακόμα η απόφαση και απάντηση στο Δήμο Αθηναίων και στο Δήμο Αμαρουσίου για την ίδια παράσταση εντός του Σεπτεμβρίου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι για το προσεχές διάστημα, αναλαμβάνει τις ευθύνες που βαραίνουν τον Προέδρο, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Δημ. Νικολάου, λόγω δικού μου κωλύματος, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και του υποσχόμαστε αμέριστη συμπαράσταση στο έργο του.

Σοβαρό θέμα που πρέπει ν' απασχολήσει το Δ.Σ. πολύ σύντομα είναι η υπόθεση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Μέχρι τώρα είτε από λειψή ενημέρωση που είχαμε σχετικά με το θέμα είτε από αδυναμία μας, το σοβαρό αυτό θέμα δεν το αντιμετωπίσαμε οργανωμένα στα πλαίσια της Ομοσπονδίας.

Προτείνουμε να κληθούν, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση που θα έχουμε σχετικά με το θέμα, τα Δ.Σ των Αδελφοτήτων μελών μας για ανταλλαγή απόψεων και αν χρειαστεί να γίνει έκτακτη Γ.Σ. για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω και να επαινέσω άλλη μια φορά τη Συλλογική δουλειά που έγινε αυτή την περίοδο που ξεπέρασε κάθε θετικό προηγούμενο. Όλα σχεδόν τα μέλη του Δ.Σ συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η Ομοσπονδία μας χωρίς χρέος πια - ελέω ΚΟΝΤΗ - με υποδομή και περιουσιακά στοιχεία που ελάχιστοι πολιτιστικοί φορείς έχουν, με πολιτιστικά προϊόντα (cd, dvd, βιβλία, κλπ) που αποτελούν εν δυνάμει πηγή εσόδων και με το αδιαμφισβήτητο κύρος που έχει κατακτήσει, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει σταθερά, χωρίς βαρίδια, την ανοδική της πορεία.

Εμείς γι' αυτά που κάναμε και τη χρονιά που πέρασε ζητούμε την έγκρισή σας.

Επειδή πιστεύουμε ότι θα μας τη δώσετε, σας ευχαριστούμε από τώρα!

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Θ. Σμπήτας