Δράστηριότητες της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα και ασχολείται με όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής (δρόμοι, ύδρευση, φωτισμός, τηλέφωνο, σκουπίδια, λύματα Καλαμά, Λαγκάβιτσα, Νοσοκομείο και Εργοστάσιο Φιλιατών κλπ.)

Οργάνωσε:

  • Συνέδρια και Ημερίδες για την ανάπτυξη της περιοχής για τον πολιτισμό, την οικολογία και το περιβάλλον, τους νέους θεσμούς της  Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
  • Έκανε πλήθος παραστάσεων στους αρμόδιους φορείς εξουσίας για την επίλυση προβλημάτων της περιοχής, συμμετείχε σε πολλές συναντήσεις και συσκέψεις με τοπικά συμβούλια και με άλλους αντίστοιχους φορείς με θέματα που αφορούσαν την ευρύτερη περιοχή και προέβαλλε τις θέσεις της.
  • Ίδρυσε: χορευτικά τμήματα μικρών και μεγάλων παιδιών, χορευτικό τμήμα ενηλίκων και όμιλο πολυφωνικού- αντιφωνικού παραδοσιακού τραγουδιού  θεατρική ομάδα που έδωσε θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα και στην Ήπειρο (Τσάμικος Γάμος, Φτωχογιός) και κάλεσε άλλους θιάσους για παραστάσεις στα χωριά.
  • Φιλοξένησε την οικογένεια Στιούαρτ, τη μικρή αγγλίδα που ζήτησε να επιστραφούν τα Ελγίνεια μάρμαρα στη χώρα μας.
  • Έκανε εκδόσεις, επανεκδόσεις και παρουσιάσεις βιβλίων.
  • Πραγματοποίησε πολλές εκδηλώσεις  πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και παραδοσιακού περιεχομένου (χριστουγεννιάτικες γιορτές, βραβεύσεις, εκδρομές για παιδιά και ενήλικες, αθλητικούς παιδικούς αγώνες, αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων και σχολειών, ορειβασίες, επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια κλπ.

Ανέδειξε το αγροτικό κίνημα των 16 χωριών της επαρχίας Φιλιατών, έστησε Μνημείο στο Κεφαλοχώρι (Γλούστα), και καθιέρωσε πάνδημο εορτασμό (κάθε τρία χρόνια).


Εθελοντισμός

Η  Ομοσπονδία Μουργκάνας Ίδρυσε τράπεζα εθελοντικής αιμοδοσίας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε πως από τότε που υπάρχει η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ από τότε που υπάρχουν οι ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ μας όλα όσα έκαναν έγιναν μόνο με την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ προσφορά των συμπατριωτών μας.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ για τους Μουργκανιώτες είναι τρόπος ζωής.

Στέγη

Το όνειρο του αείμνηστου Προέδρου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΙΝΟΥ πραγματοποιήθηκε.

Με την ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ του Υπουργού μας ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, με τη βοήθεια των Μεγάλων Ευεργετών, ευεργετών, δωρητών, τις χορηγίες της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ και της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ αλλά και την ενίσχυση των ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ μελών η Ομοσπονδία απέκτησε την δική της στέγη για την πραγματοποίηση ποικίλων εκδηλώσεων από την ίδια και τις Αδελφότητες.

Φιλοδοξούμε να γίνει εργαστήρι Λαϊκού Πολιτισμού και Κέντρο ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.

Οι νέοι μας, εκτός από την διδασκαλία χορού, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο 1ΝΤΕΡΝΕΤ, να δημιουργήσουν την δική τους κινηματογραφική λέσχη και να πραγματοποιούν τις νεολαιίστικες εκδηλώσεις τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Οι αίθουσες "ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΙΝΟΥ" και "ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΠΠΑ" θα προσφέρουν πολλά στη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και στο Λαϊκό Πολιτισμό.


  • Εκδρομή νεολαίας Ομοσπονδίας Μουργκάνας

  • Εκδρομή παιδιών Ομοσπονδίας Μουργκάνα